top of page

Mitä on larppaaminen?

Mitä liveroolipelaaminen eli larppaaminen on?

 

LARP on lyhenne englannin kielen sanoista Live Action Role Playing. Liveroolipelaamista kutsutaankin Suomessa yleisesti larppaamiseksi ja liveroolipelitapahtumia larpeiksi tai ihan vaan peleiksi. Larppaaminen on roolipelaamisen muoto, jota voisi kuvailla eräänlaiseksi improvisaatioteatteriksi, mutta larpeilla ei ole yleisöä, vaan kyse on larppiin osallistujien keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Vaikka larppia kutsutaan peliksi ja osallistujia pelaajiksi, ei larpissa ole voittajia tai häviäjiä, eikä ylipäätään pyritä esim. lautapelityylisesti tavoittelemaan voittoa. Larppaaminen on kuitenkin hyvin monimuotoista, joten tämä esittelyteksti tulee väkisinkin olemaan vain pintaa raapaiseva yleistys ns. perinteisistä suomalaisista larpeista.

 

Mitä ovat hahmot?

 

Larppaaminen on ikään kuin yhteistä tarinankerrontaa, joka tapahtuu pelinjohdon ja pelaajien yhteistyöllä. Jokaisella pelaajalla on hahmo, jonka kautta hän eläytyy mukaan pelinjohdon määrittämään maailmaan ja tarinaan. Suomessa on yleistä, että pelinjohto etukäteen roolittaa pelaajat ja kirjoittaa osallistujien hahmot, mutta hahmot saatetaan myös tehdä yhteistyössä pelinjohdon kanssa. Hahmoteksti sisältää useimmiten tietoa mm. hahmon luonteesta, menneisyydestä, nykytilanteesta, mielipiteistä ja arvoista sekä larpin aikaisista tavoitteista. Lisäksi kerrotaan, ketkä ovat kontakteja ja millainen hahmon suhtautuminen heihin on. Kontaktit tarkoittavat hahmon pelissä tuntemia henkilöitä, joita toiset larpin osallistujat pelaavat.

 

Pelin aikana pelaajat pukeutuvat hahmojensa mukaisesti ja kommunikoivat hahmoinaan, ellei sitten ole olennaista viestittää jotain pelimaailman ulkopuolista asiaa. Vaikka hahmoteksteissä voidaan antaa pelaajille ohjeita siitä, minkälaisia tavoitteita hahmolla on, hahmoilla ei ole valmiita vuorosanoja, vaan on pelaajan päätettävissä, mitä hänen hahmonsa missäkin tilanteessa sanoisi tai tekisi. Pelaajalla on siis paljon vapauksia hahmonsa toteuttamisessa, mutta hänellä on myös velvollisuus pysyä annetuissa raameissa. Ei ole "hyvää harrastamista" päättää, että oma hahmo onkin esim. ihmissusi, jos pelinjohto on linjannut, ettei pelin maailmassa ole yliluonnollisia olentoja. Samoin on tärkeää huomioida oman kokemuksen lisäksi muutkin pelaajat, eikä esim. jättää täysin huomiotta hahmoa, joka on kirjoitettu olemaan oman hahmon paras ystävä.

 

Millaisia larpit ovat?

 

Larppeja on lukemattomia erilaisia, ja niiden maailmat ja hahmot voivat olla pelin kirjoittajien itse keksimiä, todelliseen tai vaihtoehtohistoriaan perustuvia, kirjoista tai pöytäroolipeleistä ammentavia jne. Larppien kesto vaihtelee useimmiten parista tunnista useisiin päiviin. Suomessa osallistujamäärät pyörivät yleensä 10-100 pelaajassa. Larppaamista harrastavat kaikenikäiset, mutta osa peleistä on suunnattu esim. nuorille tai rajattu yli 18-vuotiaille. Suomalaiset larpit ovat useimmiten palkattomien vapaaehtoisten järjestämiä, eivätkä osallistumismaksut ole kovin korkeita, mutta myös joitakin kaupallisia pelejä on. Suomessa larpeilla ei tyypillisesti ole monimutkaisia sääntöjärjestelmiä, vaan pelisäännöillä pyritään yleensä lähinnä takaamaan osallistujien turvallisuus.

 

Larpeilla on tyypillisesti jonkinlainen rakenne, yleensä vähintään pelinjohdon määrittämä alkuasetelma ja ajatus siitä, millaiseen vaiheeseen tai tilanteeseen peli on edennyt arvioituun lopetusajankohtaan mennessä. Jotkut pelit ovat rakenteeltaan vapaampia, joissakin taas pelinjohto on lisäksi järjestänyt tai ohjeistanut pelaajille tiettyjä enemmän tai vähemmän aikataulutettuja tapahtumia, joihin hahmot osallistuvat tai jotka he kokonaan itse toteuttavat. Näistä riippumatta sama larppi voi kuitenkin olla hyvin erilainen kokonaisuus eri osallistujilla, koska sama hahmo voidaan kokea ja pelata monin eri tavoin.

 

Miten larppaamaan?

 

Larppaaminen sopii monimuotoisuutensa ansiosta monenlaisille ihmisille. Ei tarvitse kiinnostua aivan millaisesta pelistä tai hahmosta tahansa, eikä ole olemassa larppia, joka sopisi aivan jokaiselle. Harrastajalta ei myöskään vaadita eeppisiä näyttelijänlahjoja, uskomatonta puhetaitoa tai ilmiömäisen strategin kykyjä, vaan tärkeämpää on pyrkimys hyvään yhteistyöhön pelaajien kesken sekä myös pelinjohdon ja pelaajien välillä.

Larppien mainoksia löytää mm. larp-kalenterista, Facebook-ryhmä Suomi Larpista ja Discord-serveri Tawernasta. Suomessa yleisin tapa päästä mukaan julkisesti mainostettuun larppiin on täyttää netissä pelinjohdon julkaisema pelaajahakulomake. Tämä ei välttämättä takaa peliin pääsyä, koska osallistujamäärä on useimmiten rajattu johtuen mm. pelipaikan kapasiteetista tai hahmomäärästä. Erilaisia tapoja valita osallistujat ja tehdä larpin roolitus on monia. Pelaajat voidaan valita esim. roolitoiveiden perusteella, ilmoittautumisjärjestyksessä, arpomalla jne.

 

Miksi larpata?

 

Tämän tekstin kirjoittajalle yksi larppaamisen keskeisimmistä asioista ja tärkeimmistä anneista on kokemus toisen henkilön asemaan eläytymisestä. Larppaaminen on tarvittaessa työkalu, jonka avulla voi laajentaa omaa maailmankuvaa ja hahmottaa paremmin ympäröivää yhteiskuntaa. Se auttaa ymmärtämään erilaisten ihmisten ajatus- ja toimintamalleja ja reflektoimaan omia. Larppaaminen on kuitenkin jokaiselle omanlaisensa harrastus, josta haetaan erilaisia asioita. Se voi olla mm. viihdettä, taidetta, historianelävöittämistä, irtiottoa arjesta, itsetutkiskelua, keino toteuttaa luovuuttaan kirjoittamisen tai käsitöiden saralla sekä tapa ylläpitää sosiaalisia suhteita - tai näitä kaikkia. Larppaamisen monimuotoisuus onkin harrastajan kannalta suuri rikkaus myös tästä näkökulmasta.

 

Larp-kalenteri

​

Larp-sanastoa

bottom of page